Gràcies a totes i tots per fer tant emotiu aquest Homenatge Antifeixista!

Article d'opinió a Levante-emv


Quinze anys sense Guillem Agulló

Levante-emv

11.12.08


JOSEP NADAL - NATXO CALATAYUD*

Quinze anys sense Guillem i han passat tantes coses. Érem més joves, més impulsius, el cap ens bullia amb la certesa del tot és possible i tots els dies eren bons per lluitar; però sempre recordarem aquella fatídica vesprada d´abril en què vam perdre la innocència política. Un grup de neonazis segava la vida del nostre company i molts de la nostra generació vam despertar bruscament del somni dolç de la societat democràtica ideal que emparava valors com la pau i la tolerància.
Al País Valencià alguna cosa no anava bé. Tornava a córrer la sang per motius polítics quan pensàvem que la Transició ja quedava ben lluny i, per sorpresa nostra, la societat valenciana no va tancar files únanimement per rebutjar l´assassinat de Guillem. Ans al contrari, en cert mitjà de comunicació molt influent al cap i casal es va voler presentar la víctima com a botxí i es va escarnir la seua memòria i la dels seus companys. El procés judicial i la posterior sentència també ens van deixar la sensació amarga de què no s´havia fet justícia.
Passats els anys ens dol en l´ànima comprovar com aquell fet sinistre no va ser més que un punt àlgid d´una sèrie d´agressions que han anat produint-se ininterrompudament fins els nostres dies. Continuen les amenaces i els atacs a partits, sindicats, col·lectius d´esquerres i associacions d´ajuda als immigrants. Ens despertem massa matins amb la notícia que han agredit algú per les seus idees, pel seu lloc de procedència, per la seua opció sexual o simplement per parlar en valencià. Tot això fins a 600 agressions de l´extrema-dreta al País Valencià l´any 2007 segons l´informe Raxen elaborat pel Moviment Contra la Intolerància. I entre tots aquestos successos no volem oblidar l´assassinat de dos immigrants marroquís a Sagunt l´any 2005 i a Castelló el 2004, d´un indigent búlgar a Alacant el 2002 o d´un treballador de Tunis el 2001 a la ciutat de València.
Pensem que és el nostre deure com a ciutadans denunciar aquesta situació i exigir a les autoritats que vetllen pels drets de tots i totes. És inadmissible que en una societat que s´autoclomplau d´anomenar-se democràtica assistim a aquesta espiral de violència sense que ningú faça res. Volem resultats, i pensem que és obligació del delegat del Govern, Ricardo Peralta, i de l´administració de justícia actuar davant d´aquesta xacra. I més quan els grups que promouen l´odi racial i antidemocràtic estan perfectament identificats.
Per tot això i per homenatjar les nostres víctimes ens aplegarem el proper 16 de desembre al Teatre Tívoli de Burjassot. Serà un acte de record i de justicia per a tota la gent que ha plantat cara a la bèstia feixista. Pels combatents represaliats a la Guerra Civil, per tots els afectats per la violència de l´extrema-dreta a la Transició i fins a l´actualitat. Comptarem amb la presència de testimonis d´aquests episodis de la nostra història i hi intervindran destacades personalitats del món cultural i social. Parlaments, videoprojeccions, teatre i cançons per recordar tota aquella gent que van donar el millor de les seues vides per nosaltres.
T´esperem el dimarts a Burjassot. Per fer justícia, per fer memòria, per exigir i per emocionar-nos. Per poder mirar als ulls als nostres nets sense haver de baixar la cara. Quinze anys després, Guillem Agulló, la lluita continua.


*Comissió 15 anys sense Guillem Agulló


anunci radiofònic